BLOG

Kuzu Çevirme (Sırık Kebabı) Tarihçesi

Kuzu Çevirme (Sırık Kebabı) Tarihçesi


Kuzu Çevirme (Sırık Kebabı) Tarihçesi

Kuzu çevirme diğer bir adıyla sırık kebabı olarak nitelendirilmektedir. Ülkemizin hatta dünyanın dahi en eski kebap türlerinden biri olarak kabul görmüştür. Sırık kebabı ülkemizde en çok beğenilen kebap türleri içerisinde ilk sıralarda yerini almıştır fakat sırık kebabı yani kuzu çevirme yapımının zor olmasından dolayı sadece Tandırevi gibi özel olarak yapan restoranlarda bulunmaktadır.


Türkiye’de kuzu çevirme Sinop ilinin Boyabat ilçesi ile Çorum ilimizin Kargı ilçesinde meşhurdur. Bu yerlerin dışında Samsun ilimizin Vezirköprü ilçesi ile Çorum ilimizin Osmancık ilçesinde de birçok yerde kuzu çevirme yapılmaktadır. Kuzu çevirmenin geçmiş tarihine baktığımız zaman çok eskilere dayandığı bilinmekle birlikte eski medeniyetlerde özellikle küçükbaş hayvancılık ile geçimini sürdürenler ve avcılıkla geçimini sürdürenler küçüklü büyüklü topluluklarda çok sık olarak kuzu çevirme yapmaktadır.