BLOG

Tandır ve Tarihçesi

Tandır ve Tarihçesi


Tandır ve Tarihçesi

Tandır kültürü; 5 bin yıllık çok büyük bir geçmişe sahip olmanın yanı sıra bilinen tarihi Selçuklulara kadar dayanmaktadır. Hindistan ve Pakistan gibi ülkelerde de tandır kültürünün var olduğunu söyleyebiliriz. Tandır günümüzde de kırsal Anadolu’nun bir çok yerinde kullanılmakta olan, insanlığın geleneksel mirasının önemli bir parçası niteliğinde olan bir kültürdür.

Tandır ilk olarak ısınma amaçlı düşünülerek toprak evlerin altına dizayn edilmiş olsada, zaman içerisinde evin ortasında bulunan tandır aynı zamanda ekmek fırını olarak ta kullanılmaya başlandı. İlk zamanlarda tandır, baca olan evlerde kullanılırdı. Sonraları evin dışına da yapılmaya başlanarak içinde et ve ekmek pişirilmesine el verişli bir duruma gelmiştir. Son zamanlarda bu durum gelişme göstererek tandırevi yada tandır başı denilen kapalı mekanlara taşındı. Çamurdan yapılan tandır ya yere gömülerek ya da yüksekliği insan beline gelecek şekilde etrafı örtülerek konuşlandırılmaya başlandı.

Tandırevi’nde kuzu çevirme ve tüm et ürünlerinin yanında, tandırda pişen sıcak lavaş ekmeği ile sunum yapılmakta olduğunu biliyor muydunuz?