BLOG

Kuzu Çevirme (Sırık Kebabı) Tarihçesi

Kuzu Çevirme (Sırık Kebabı) Tarihçesi


Kuzu Çevirme (Sırık Kebabı) Tarihçesi

Kuzu çevirme diğer bir adıyla sırık kebabı olarak bilinmekte ve günümüzde bu şekilde adlandırılmasını sürdürmektedir. Kuzu çevirme ülkemizde ve hatta dünya genelinde dahi en eski kebap türlerinden biri olarak kabul görmüş kebap çeşitleri arasında yerini almıştır. Sırık kebabı Türkiye'de en çok beğenilen kebap türleri içerisinde en üst sıralarda olmakta fakat sırık kebabı yani kuzu çevirme yapımının zor olmasından dolayı sadece Tandırevi gibi özel olarak yapan steakhouse restoranlarda yer almaktadır.


Türkiye’de kuzu çevirme Sinop ilinin Boyabat ilçesi ile Çorum ilimizin Kargı ilçesinde meşhurdur. Bu yerlerin dışında Samsun ilimizin Vezirköprü ilçesi ile Çorum ilimizin Osmancık ilçesinde de birçok yerde kuzu çevirme yapılmaktadır. Kuzu çevirmenin geçmiş tarihine bakıldığında zaman çok eskilere dayandığı biliniyor ve bununla birlikte eski medeniyetlerde, özellikle küçükbaş hayvancılık ve avcılıkla geçimini sürdüren küçüklü büyüklü topluluklar da çok sık olarak kuzu çevirme yapılmaktaydı.

Kuzu çevirme çok eski tarihlerden günümüze kadar gelen tutkunu olduğumuz vaz geçilmez bir lezzettir. Şimdiye kadar hala kuzu çevirme yememiş olanlar belki daha önce herhangi bir yerde denk gelemediler ve belkide fiyatını pahalı bularak hep ertelediler. Ama artık uygun fiyata kuzu çevirme tatmak sizinde hakkınız.