BLOG

Kuzu Çevirme (Sırık Kebabı) Tarihçesi

Kuzu Çevirme (Sırık Kebabı) Tarihçesi


Kuzu Çevirme (Sırık Kebabı) Tarihçesi

Kuzu çevirme diğer bir adıyla sırık kebabı olarak bilinmekte ve bu şekilde nitelendirilmektedir. Kuzu çevirme ülkemizin hatta dünyanın dahi en eski kebap türlerinden biri olarak kabul görmüştür. Sırık kebabı ülkemizde en çok beğenilen kebap türleri içerisinde en üst sıralarda yerini almıştır fakat sırık kebabı yani kuzu çevirme yapımının zor olmasından dolayı sadece Tandırevi gibi özel olarak yapan restoranlarda bulunmaktadır.


Türkiye’de kuzu çevirme Sinop ilinin Boyabat ilçesi ile Çorum ilimizin Kargı ilçesinde meşhurdur. Bu yerlerin dışında Samsun ilimizin Vezirköprü ilçesi ile Çorum ilimizin Osmancık ilçesinde de birçok yerde kuzu çevirme yapılmaktadır. Kuzu çevirmenin geçmiş tarihine bakıldığında zaman çok eskilere dayandığı biliniyor ve bununla birlikte eski medeniyetlerde, özellikle küçükbaş hayvancılık ve avcılıkla geçimini sürdüren küçüklü büyüklü topluluklar da çok sık olarak kuzu çevirme yapılmaktaydı.