BLOG

Kuzu Çevirme (Sırık Kebabı) Tarihçesi

Kuzu Çevirme (Sırık Kebabı) Tarihçesi


Kuzu Çevirme (Sırık Kebabı) Tarihçesi

Kuzu çevirme diğer bir adıyla sırık kebabı olarak bilinmekte ve günümüzde bu şekilde kullanılmaktadır. Kuzu çevirme ülkemizde ve hatta dünya genelinde dahi en eski kebap türlerinden biri olarak kabul görmüş bir kebap çeşitidir. Sırık kebabı Türkiye'de en çok beğenilen kebap türleri içerisinde en üst sıralarda olmakta fakat sırık kebabı yani kuzu çevirme yapımının zor olmasından dolayı sadece Tandırevi gibi özel olarak yapan steakhouse restoranlarda yer almaktadır.


Türkiye’de kuzu çevirme Sinop ilinin Boyabat ilçesi ile Çorum ilimizin Kargı ilçesinde meşhurdur. Bu yerlerin dışında Samsun ilimizin Vezirköprü ilçesi ile Çorum ilimizin Osmancık ilçesinde de birçok yerde kuzu çevirme yapılmaktadır. Kuzu çevirmenin geçmiş tarihine bakıldığında zaman çok eskilere dayandığı biliniyor ve bununla birlikte eski medeniyetlerde, özellikle küçükbaş hayvancılık ve avcılıkla geçimini sürdüren küçüklü büyüklü topluluklar da çok sık olarak kuzu çevirme yapılmaktaydı.